Arı Kuşu Hakkında Bilgi

ARIKUŞU,(Lat. Merops apiastre).Arıkuşugiller familyasından kuş türü. Kuzeybatı Afrika, Akdeniz Adaları, Güney Avrupa ve Batı Asya’da yaşar. Uzunluğu 28 cm’dir. Tüyleri sırtta sarı, karın bölgesinde mavi-yeşil, kuyrukta yeşildir. Kuyruğun ortasında sivri ve siyah tüyler vardır. Açıklık ve çalılık bölgelerde bulunur. Mayıs aymda kendi kazdığı çukurda 5-8 yumurtası üzerinde kuluçkaya yatar.

İsmindende anlaşıldığı gibi en çok arılarla beslenirler, yanısıra böcekleride yerler. Diğer böcekler arasından daha çok yusufçukları tercih ederler. Toplu halde yaşarlar. Kumsal kenarlarında yaptıkları yuvaya 4-8 tane küre gibi beyaz yumurta bırakılır. Hem erkek hem de dişi yumurtalara bakar. Ötüşü avrupa arı kuşuna benzer.

Fas, Cezayir ve astropikal Asya, doğu Türkiye’den Kazakistan’a kadar görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika’da geçirirler.

Ülkemizde görülen en renkli kuşlardan biridir, boynu parlak sarı, kafa üstü kızıl/kahve ve gövdesi mavi/yeşil tonlardadır. Gözünde siyah sürmesi ve gıdısında da siyah renkli bir çizgi bulunur. Siyah ve uzun gagası aşağı doğru kavislidir. Kanatları sivri ve kuyruğu uzundur. Kuyruk ve kanat altı beyaz renklidir, firar hattında bedene yaklaştıkça kalınlaşan siyah bir bant bulunur. Gençleri daha soluk ve yeşilimsi renklidir. Uçuşu dalgalıdır ve uçuşta düzenli olarak öter. Koloni olarak yaşar.

Sıcak iklimleri seven arıkuşları özellikle beslenmesi için gerekli uçan böcekleri kolay bulabileceği sulak alanların yakınlarında, kum ve killi toprak duvarlarına küçük delikler açarak koloniler kurarlar.

Ülkemizde yaz göçmenidir ve habitatın uygun olduğu her bölgede gözlemlenebilir, genellikle Mayıs-Ağustos aylarını ülkemizde geçirir. Sıcağı seven tür genel olarak orta Avrupa’ya kadar yayılım göstermekle birlikte, nadir bir tür olarak İngiltere, İskandinavya, Polonya ve İsviçre’de de ürediği kayıtlara geçmiştir. Rusya’da da 57.paralele kadar gözlemlenmektedir. Güneyde Irak ve Kuzeybatı Afrika’da ayrıca Kıbrıs, Girit, Sardunya, Korsika gibi büyük Akdeniz adalarında da üremektedir. Kışları ise orta ve güney Afrika’da geçirir.

Adından da anlaşılacağı üzere başta arı olmak üzere her türlü uçan böceği öncelikle yusufçukları, kelebekleri ve ağustos böceklerini yakalayarak beslenir.

Türleri:

• Küçük arı kuşu (Merops pusillus)
• Mavi yanaklı arı kuşu (Merops persicus)
• Küçük yeşil arı kuşu (Merops orientalis)
• Beyaz boğazlı arı kuşu (Merops albicollis)
• Kırlangıçkuyruklu arı kuşu (Merops hirundinaeus)
• Mavi kuyruklu arı kuşu (Merops phillipinus)
• Kara arı kuşu (Merops gularis)
• Mavi başlı arı kuşu (Merops muelleri)
• Kırmızı boğazlı arı kuşu (Merops bulocki)
• Beyaz yüzlü arı kuşu (Merops bullockoides)
• Mavi göğüslü arı kuşu (Merops variegatus)
• Tarçın göğüslü arı kuşu (Merops oreobates)
• Karabaşlı arı kuşu (Merops breweri)
• Somali arı kuşu (Merops revoilii)
• Boehm arı kuşu (Merops boehmi)
• Mavi boğazlı arı kuşu (Merops viridis)
• Madagaskar arı kuşu (Merops superciliosus)
• Gökkuşağı arı kuşu (Merops ornatus)
• Avrupa arı kuşu (Merops apiaster)
• Kızıl başlı arı kuşu (Merops leschenaulti)
• Pembe arı kuşu (Merops malimbicus)
• Kuzey kırmızı arı kuşu (Merops nubicus)
• Güney kırmızı arı kuşu (Merops nubicoides)